Det er ingen hemmelighet at jeg er en Økonomisk bidragsyter av cachetur.no, samt at jeg er en ambassadør for cachetur.no.
Men hvorfor har jeg valgt å både bruke dette verktøyet, samt donere bort både penger og fritid til dette cache verktøyet?
Noen “selvsagte” svar til bruken finner vi på siden : https://cachetur.no/hva , her kan vi lese:
På cachetur.no kan du:
- Planlegge cacheturer både fjernt og nært
- Invitere andre med på dine turer
- Raskt og enkelt se hvilke cacher du har planlagt som enten du eller noen av de påmeldte eier eller har funnet før
- Få automatisk varsel på e-post dersom noe endrer seg på cacher du har planlagt å finne
- Legge til kommentarer og diskutere med andre påmeldte
- Holde kontroll på oppgaver og svar på earthcacher og virtuelle i turer du har planlagt
- Få automatiske tips og anbefalninger på dine turer
- Få automatiske ruter generert på dine turer
- Laste ned GPX-filer med alle cacher i en tur
- Legge til andre veipunkter, som parkeringsplasser, severdigheter osv
- Se statistikk for cachene du har planlagt å finne
- Skrive ut lister og kjøreplaner
- Lage og skrive ut pakkelister (med støtte for maler)
- Importere fra og eksportere til bokmerkelister på geocaching.com
- Dele informasjon med GSAK via en makropakke
- Velge cacher direkte fra kartet på geocaching.com via et brukerskript
- Og mye mye mer…
Hvorfor bruke cachetur.no?
Hvorfor skal du bruke cachetur.no, når du like godt bare kan finne cacher på måfå?
Ved å bruke cachetur.no, og planlegge litt, kan du plukke ut akkurat de cachene du ønsker å finne, og ha kontroll på de.
Enten det er D/T-gradering, favorittpoeng, plassering eller størrelse som betyr noe for deg, du kan holde styr på alt sammen i cachetur.no.
Men hva vil alt dette si?
De største fordelene viser seg når det planlegges en cachetur der det er flere deltagere, da oppdager vi at her kan plutselig alle sammen sitte hjemme hos seg selv, og aktivt følge og delta i planleggingen av caceturen, det er lett å sette opp veipunkter med oppmøte steder, vi får fordele oppgaver, og cacher blir markert med fine ikoner som viser om noen i følget allerede har funnet cachen.
Cachetur gir oss også tips og forslag til til cacher, samt overnattings muligheter for bobiler i regionen vi cacher i (Mere om bobil funksjonen her: https://cachetur.atlassian.net/wiki/spaces/CACHETUR/pages/1453543/Bobilplasser )
Kostnadsdeling på turen
Når vi er flere på tur i lag så dukker det alltid opp kostnader: Ferge, drivstoff og bompenger for å nevne noen.
Cachetur.no har en fin funksjon som hjelper oss med å fordele disse kostnadene ved å la oss sette opp hvem som har lagt ut hva, og hvem som skal/skal ikke være med på å dekke disse utgiftene.
Denne funksjonen går også fint å bruke selv om man er alene på cachetur, og ønsker å holde et “lite” regnskap på hva slags utgifter vi har i denne lille hobbyen våres.
Utskrifter
De fleste av oss har vel fra tid til annen sett bilder på facebook, blogger, instagram etc. av cachetur utskrifter.
Thomfre har noen fine bilder på sin blogg thomfre.net, og et bilde fra en av hans mange fine blogg poster ser slik ut:

Dette er et illustrasjons bilde av thomfre som jeg tar meg frihet til å linke til fra hans blogg innlegg om hvordan han planlegger sine turer. Klikk på bildet og du kommer til innlegget
Ved hjelp av enkle grep i cachetur.no kan vi dersom vi planlegger en utenlandsferie, oversette de for oss relevante delene fra en cachebeskrivelse og benytte disse i utskriftene våres (mere om dette finner du i cachetur.no sitt hjelpesenter: https://cachetur.atlassian.net/wiki/spaces/CACHETUR/pages/1788724/Beskrivelse+i+utskrift )
Jeg cacher ikke med venner, så da trenger jeg i allefall ikke å bruke cachetur for å planlegge turer!
Vel, ingen verken trenger eller må. Man kan fint klare seg med penn og papir eller måfå. I Juni måned så skrev jeg et lite innlegg om en 24 timers tur jeg hadde (24 timers cachetur), og dette var en tur jeg gjorde både for å teste egne grenser, kvalifisere meg til en challenge, samt gjøre et forsøk på å sette en rekord. Og dette viste jeg helt fra starten av at det ville være umulig å gjennomføre uten god planlegging.
Planleggingen bestod i første omgang av å bruke GSAK, her definerte jeg et polygon over ønsket område, og ba GSAK om å søke frem alle cacher som ikke har DT høyere en 2.5/2.5, og førte disse over til turen min, samt at jeg brukte cachetur assistenten (Bruke Cacheturassistenten til å lage en tur), fordelen for meg med å bruke GSAK til å sende over cachene er at det er “mindre” jobb med å “finne” de aktuelle cachene jeg skal prøve meg på, bakdelen er at de er usortert, så det ble en manuell sortering jobb.
Men jeg fikk sortert cachene både ved hjelp av verktøy som allerede ligger i cachetur, samt noe manuelt arbeid basert på at jeg er kjent i området og vet hvilken retning osv jeg bør kjøre (mange veier leder til samme sted, men det er avogtil at det finnes noen veivalg som GPS og Google maps tror det ikke kan kjøres på)
Noen mysterier hadde jeg også løst, og disse kunne legges inn på “korrekt” plass i turen med korrigerte koordinater

Det som virkelig er flott med disse utskriftene, er at vi kan kladde på de i felt. Dvs. skrive fine stikkord på de, som vil hjelpe oss med å skrive en fin logg om hele turen når vi kommer hjem

Hint, atributter og spoiler bilder er lett tilgjengelig

Og vi har en fin oversikt over kommuner, sektorer i 360 grader challengen, samt km og tids estimater ved kartoversikten
Måtte du bruke cachetur bare for dette?
Neida, jeg måtte ikke. Det å samle cachene i en “sortert” liste kunne jeg like så godt ha gjort i et regneark, men dette var en tur som ikke var planlagt kvelden i forveien, jeg hadde faktisk startet å planlegge turen året i forveien, og vi alle vet at mye kan skje med cacher på et år, siden cachetur.no er tilknyttet geocaching sitt API vil faktisk cachetur følge med status på cachene for meg, dvs at hvergang en cache ble deaktivert, eller arkivert sendte cachetur meg mail om at her har det skjedd noe med en cache i turen din, på den måten så sparte jeg meg mye bryderi med at jeg slapp å lete etter cacher som bare eksisterer på paipiret der jeg har planlagt turen, riktignok så måtte jeg finne en alternativ cache å legge inn i turen for å være sikker på at jeg hadde nok cacher inne til å slå den rekorden jeg ønsket.
Men hvorfor sponser du cachetur?
Jeg valgte å gå inn som sponsor på cachetur.no, fordi jeg synes at dette er et fabelaktig verktøy som gir uante muligheter, og jeg har sett at når folk kommer med ønsker til nye funksjoner, tipser om evt feil og mangler så er thomfre aldri sent ute med å fikse, (husk dette er et verktøy som han bruker sin fritid på å drifte), og når noen klarer å bruke fritiden sin på å gi cache miljøet et slikt fabelaktig verktøy, gi fortløpende service mm. uten å kreve at brukere skal betale noen form for avgifter for å bruke det, så skal jeg jaggu være i stand til å gi fra meg noen 100 lapper i året for å hjelpe til med å holde cachetur operativt, samt gi de mulighet til å vokse